Βλεννόρροια

. Posted in Sex & Έρωτας - Αφροδίσια Νοσήματα

Η βλεννόρροια είναι αφροδίσια νόσος μολυσματική, η οποία οφείλεται στο γονόκοκκο ή ναϊσέρια της γονόρροιας. Προσβάλλει τους βλεννογόνους των ανδρών και των γυναικών και τους ορογόνους θυλάκους. Η βλεννόρροια είναι συχνή αφροδίσια πάθηση.

Το πιο συνηθισμένο μέρος όπου εντοπίζεται στον άνδρα είναι η ουρήθρα όπου και προκαλεί την οξεία ή χρόνια ουρηθρίτιδα. Στη γυναίκα κολλάει στην ουρήθρα ή τον τράχηλο της μήτρας και προκαλεί ουρηθρίτιδα και μητρίτιδα.

bacterial-infectionΟΞΥ ΣΤΑΔΙΟ ΒΛΕΝΝΟΡΡΟΙΑΣ: Η βλεννόρροια κάνει να εμφανισθεί από δύο έως έξι ημέρες. Ας περιγράψουμε πώς εμφανίζεται στον άνδρα πρώτα. Ο άνδρας αισθάνεται τσιμπήματα στην ουρήθρα του πέους και νιώθει πόνο και κάψιμο όταν ουρεί. Αργότερα από την ουρήθρα βγαίνει πύον χρώματος, κιτρινοπράσινο. Όταν έχει στύση πονάει και τα ούρα του είναι θολά. Τώρα εκείνο που είναι άξιο προσοχής και πρέπει να προσέξουμε είναι ότι και όταν αφήσουμε χωρίς θεραπεία την αρρώστια αυτά όλα τα συμπτώματα και η οξύτητα των συμπτωμάτων υποχωρούν.

 

Ο πόνος γίνεται μαλακότερος ή εξαφανίζεται και το τρέξιμο του πύων από το στόμιο της ουρήθρας γίνεται ελάχιστο ή απλώς έχουμε μια μικρή πυώδη σταγόνα το πρωί. Εδώ πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ γιατί γίνονται τα μεγαλύτερα σφάλματα στην θεραπεία της βλεννόρροιας. Πολλοί ασθενείς χωρίς να συμβουλευτούν γιατρό νομίζουν βλέποντας αυτή την «βελτίωση» ότι έχουν γίνει καλά, και ότι ήταν κάποιος ερεθισμός περαστικός που έγινε καλά ή και ακόμα σε χειρότερη περίπτωση εντελώς τυχαία παίρνουν κάψουλες για κάποια άλλη αιτία.

Ένα κρύωμα επί παραδείγματι, που συνέπεσε να έχουν την περίοδο που κόλλησαν βλεννόρροια, ή και με δική τους πρωτοβουλία πηγαίνουν στο φαρμακείο και παίρνουν μερικές κάψουλες πιστεύοντας ότι ήταν ένας απλός ερεθισμός στην ουρήθρα τους, με αποτέλεσμα τα ενοχλήματα να υποχωρήσουν εντελώς. Δυστυχώς όμως σ' αυτές τις περιπτώσεις συμβαίνει το εντελώς αντίθετο.

Ο γονόκοκκος, όπως είπαμε, στην αρχή προσβάλλει όλους τους βλεννογόνους του σώματος. Επομένως, δεν παραμένει εντοπισμένος στην ουρήθρα μόνο αλλά προχωρεί και προσβάλλει όλα τα γεννητικά όργανα. Στον άνδρα προχωρεί και προσβάλλει την επιδυδιμίτιδα η οποία πρήζεται, πονάει και φέρνει πυρετό. Μετά τη φλεγμονή που υποχωρεί φράζει ο σπερματικός πόρος και ο άνθρωπος γίνεται στείρος. Επίσης προσβάλλει τον προστάτη και προκαλεί τη βλεννορροιακή προστατίτιδα. Στη γυναίκα προσβάλλει το αιδοίο, τον κόλπο, την ουρήθρα και τη μήτρα.

Ειδικότερα στη γυναίκα, επειδή στον κόλπο υπάρχουν υγρά, δεν γίνεται εύκολα φανερή και μπορεί να υπάρχει και να μη γίνεται αντιληπτή. Έτσι, χωρίς θεραπεία προχωρεί στα εξαρτήματα, προκαλεί γονοκοκκική σαλπιγγίτιδα ή ωοθηκήτιδα, με αποτέλεσμα την στείρωση. Επίσης, μπορεί να κολλήσει στον πρωκτό, μάτια και δέρμα και να προκαλέσει ακόμα και γονοκοκκική περιτονίδα ή και γονοκοκκική σηψαιμία

diseases pills

* Χρήση προφυλακτικού σε κάθε σεξουαλική επαφή. Σε περίπτωση που κάποιος εμφανίσει συμπτώματα, πρέπει να γίνει εξέταση και των δύο ερωτικών συντρόφων (ο ‘υγιής' σύντροφος μπορεί να είναι εν αγνοία του ασυμπτωματικός φορέας).

Διάγνωση - Θεραπεία

Γίνεται ειδική μικροβιολογική εξέταση του εκκρίματος της ουρήθρας (ή υλικού από το πρωκτό ή τον φάρυγγα, αν το πρόβλημα εντοπίζεται εκεί) και χορηγούνται τα ανάλογα αντιβιοτικά – συνήθως ενδομυϊκά σε μία ή δύο δόσεις. Η θεραπεία είναι απλή και οριστική. Επειδή η ταυτόχρονη μόλυνση με Meisseria και με άλλα μικρόβια (π.χ. χλαμύδια) είναι συχνή, συνήθως χορηγείται και ένα δεύτερο αντιβιοτικό (σε χάπια ή κάψουλες) επί 1-2 εβδομάδες.