Κονδυλώματα

. Posted in Sex & Έρωτας - Αφροδίσια Νοσήματα

kondilomataΤα κονδυλώματα HPV είναι η συχνότερη σεξουαλικώς μεταδιδόμενη πάθηση η οποία οφείλεται στον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων.Είναι νόσος η οποία προσβάλλει τα γεννητικά όργανα του άνδρα και της γυναίκας καθώς και τη περιοχή του πρωκτού.

Τα κονδυλώματα θυμίζουν συνήθως στο γυμνό μάτι κουνουπίδι σε μικρογραφία ή ελιά που μπορεί το χρώμα τους να είναι άσπρο,ρόδινο ακόμα και καφέ.Ο χρόνος επώασης της νόσου είναι απο λίγες εβδομάδες έως και 2 χρόνια.Στον άνδρα τα κονδυλώματα μπορεί να εμφανιστούν και ενδοουρηθρικά (έξω στόμιο της ουρήθρας).

Τα κονδύλώματα είναι νόσος η οποία εμφανίζει υποτροπές. Άτομα που έχουν ενεργή σεξουαλική ζωή κινδυνεύουν να μολυνθούν από ογκογόνους τύπους (16 – 18) του ιού οι οποίοι μπορεί να προκαλέσουν ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα κονδυλώματα μπορεί να εντοπιστούν ενδοπρωκτικά και σε αυτή τη περίπτωση θα πρέπει ο ασθενής να υποβάλλεται σε πρωκτοσκόπηση.Τα κονδυλώματα στη γυναίκα μπορεί να εμφανιστούν στο αιδοίο,στη κλειτορίδα,στο κόλπο καθώς και στο πρωκτό.

kondilomaΠΡΟΣΟΧΗ : Τα κονδυλώματα είναι πάθηση που μπορεί να εμφανιστεί και χωρίς να υπάρχει σεξουαλική επαφή. Βεβαίως είναι δυνατό να μεταδοθούν σε σεξουαλικό μας σύντροφο από τη στιγμή που τα έχει παρουσιάσει ο ένας από τους δύο.
Αλλά, αυτό το τονίζω, και πάλι μπορούν να εμφανιστούν και χωρίς σεξουαλική επαφή. Δηλαδή, δεν είναι απαραίτητη η συνουσία. Μπορούν να εμφανιστούν αυτόματα και χωρίς να έχει προηγηθεί σεξουαλική σχέση με άτομο μολυσμένο, σε έγκυες γυναίκες, σε ορισμένες συστηματικές παθήσεις (σακχαρώδεις διαβήτης) και σε άτομα με χρόνιες μολύνσεις των γεννητικών οργάνων.

ΑΙΤΙΑ : Τα κονδυλώματα HPV είναι ιογενής πάθηση η οποία οφείλεται στον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων.
Εάν έχετε κονδυλώματα, αποφεύγετε τις σεξουαλικές σχέσεις χρησιμοποιήστε προφυλακτικό, γιατί μπορεί να μεταδοθούν. Απευθυνθείτε στο γιατρό σας για θεραπεία.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ : Η θεραπεία γίνεται συνήθως με υπερπαλμικό Laser CO2. Με την χρήση τοπικού σκευάσματος ποδοφυλλίνης. Είναι πολύ σημαντικό η θεραπεία να γίνεται το συντομότερο διότι τα κονδυλώματα αναπτύσονται συνήθως με ταχείς ρυθμούς και μπορεί να μεταδοθούν και σε άλλα σημεία.

Πηγή