ΟΙΝΟΥΣΣΕΣ

. Posted in Βόρειο Αιγαίο

ΧΑΡΤΗΣ

map_oinousses

ΓΕΝΙΚΑ:

Σύμπλεγμα νησιών ανάμεσα στη Χίο και στη χερσόνησσο της Ερυθραίας. Οι Οινούσσες αποτελούνται από τα νησιά Οινούσσα ή Αιγνούσα, Παναγιά ή νησί του Πασά,Γαϊδουρόνησο, Βάτος, Ποντικόνησο, Αρχοντόνησο, Πατερόνησο, Ποντικούδικο, Λαιμούδικο και Πρασονήσια. Κάθε καλοκαίρι οι ξενιτεμένοι Οινουσσιώτες συγκεντρώνονται στο νησί δίνωντας του ζωή ενώ οι μόνιμοι κάτοικοι δεν ξεπερνούν τους 1000.Τους επισκέπτες υποδέχεται στο λιμάνι μια χάλκινη γοργόνα και στο μόλο ξεχωρίζει το άγαλμα της Οινουσσιώτισσας μητέρας.Τα περισσότερα δημόσια κτήρια και έργα είναι δωρεές των Οινουσσιωτών εφοπλιστών. Στο νησί λειτουργούν Ναυτικό Λύκειο και Ακαδημία του Εμπορικού Ναυτικού.Αξίζει να επισκεφθείτε το ναυτικό μουσείο. Μέσα από τα εκθέματά του παρουσιάζετε η ναυτική ιστορία του νησιού. Στα βορειοδυτικά του οικισμού βρίσκεται το μοναστήρι του Ευαγγελισμού. Οι μοναχές φτιάχνουν εκπληκτικά υφαντά τα οποία εκθέτουν σε ειδικό χώρο. Δείτε τα και αγοράστε. Στο νησί λειτουργούν ενοικιαζόμενα δωμάτια που εξασφαλίζουν άνετη διαμονή στους επισκέπτες τους. Αν το ζητούμενό σας είναι ήσυχες διακοπές σ’ έναν όμορφο και γαλήνιο τόπο, μόλις ανακαλύψατε τον ιδανικό για σας προορισμό...

ΠΑΡΑΛΙΕΣ-ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ:

Αξιοθέατα

. Οι πολλές εκκλησίες, οι περισσότερες τάματα ναυτικών. Ξεχωρίζουν ο Άγιος Νικόλαος, ο Άγιος Γεώργιος και η εκκλησία της Ζωωδόχου πηγής στο νησάκι Παναγία.
. Το πνευματικό κέντρο "Γεώργιος Χρ. Λαιμός".
. Το κτήριο του Ναυτικού Μουσείου.
. Το μνημείο του Αφανούς Ναύτη, ανεγερμένο το 1952, δωρεά του Σπύρου Αντ. Λαιμού.
. Το Πολυδύναμο Στάδιο των Οινουσσών, δωρεά του Γιάννη Διαμ. Λαιμού, χωρητικότητας 600 θέσεων και
. Το μοναστήρι του Ευαγγελισμού με εικόνες και τοιχογραφίες του Φώτη Κόντογλου.

Στο κέντρο της πόλης βρίσκεται η όμορφη εκκλησία του Αγίου Νικολάου με τα πολλά αφιερώματα, τριγυρισμένη από τα παραδοσιακά σπίτια που αποτελεί το στολίδι και καμάρι των κατοίκων του νησιού.

agios nikolaos aksiotheata

Το νησί διαθέτει το εντυπωσιακό Ναυτικό Μουσείο το οποίο ιδρύθηκε το 1991 από το Νικόλαο Σπ. Λαιμό και αντικατέστησε το παλαιότερο. Ανάμεσα στα εκθέματα περιλαμβάνονται και μοντέλα πλοίων που κατασκευάστηκαν από Γάλλους, που είχαν αιχμαλωτιστεί από τους Βρετανούς την εποχή των Ναπολεόντειων Πολέμων. Επίσης υπάρχουν ναυτικά όργανα, εργαλεία καραβομαραγκών, παλιές φωτογραφίες, πίνακες ζωγραφικής του Χιώτη ζωγράφου Αριστείδη Γλύκα, συλλογή όπλων του 18ου και 19ου αιώνα και γλυπτά της Γεωμετρικής Εποχής.

eyaggelismos aksiotheatanaytiko mouseio aksiotheata oinousses

Η Ι. Μονή "Ευαγγελισμός της Θεοτόκου" αποτελεί τάμα της οικογένειας Πανάγου και Κατίγκως Πατέρα προς την Παναγία. Αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα στη δυτική ακτή του νησιού,δίνει στον επισκέπτη την αίσθηση ότι πλησιάζει σε περιοχή του Αθω.Ησυχαστήριο και πνευματικό καταφύγιο, γαληνεύει την ψυχή του προσκυνητή, που αναζητά ατμόσφαιρα περισυλλογής. Εξαίρετες αγιογραφίες του Φώτη Κόντογλου και πολλά κειμήλια και είδη λατρείας συνθέτουν τον διάκοσμο του Καθολικού, ενώ στο αρχονταρίκι το φιλόξενο κέρασμα από την παραγωγή του μοναστηριού αφήνει μια γλυκιά ανάμνηση της επίσκεψης.
Πλατεία Ναυτοσύνης, Οινούσσα
Άγαλμα προς τιμή όλων εκείνων των άγνωστων αλλά άξιων ναυτικών που έκαναν τις Οινούσσες να σηκώσουν πανιά…Ένα μεγάλο μνημείο στην κεντρική παραλιακή πλατειά, την Πλατεία Ναυτοσύνης μαρτυρεί τις θυσίες των Οινουσσίων στον υγρό στίβο. Στο κέντρο το άγαλμα του Αφανούς Ναύτη ευλαβές αφιέρωμα του Σπύρου Α. Λαιμού σε όσους οικοδόμησαν το ναυτιλιακό θαύμα.

afanous nafti aksiotheata2afanous nafti aksiotheata1

Το Πνευματικό κέντρο βρίσκεται περίπου στη μέση του οικισμού των Οινουσσών. Ακριβώς δίπλα του βρίσκεται ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου που είναι και ο πολυούχος του νησιού.
Το Πνευματικό Κέντρο Οινουσσών «Γ.Χ. Λεμός» διαμορφώθηκε και εξοπλίστηκε το 1994 με δωρεά του Ιδρύματος «ΛΕΩΝ ΛΕΜΟΣ».Το κτίριο ήταν το πρώτο σχολείο των Οινουσσών. Κτίσθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου του 1906. Μετά από μια φωτιά έμειναν μόνο τα τέσσερα ντουβάρια του.Έπειτα από 80 χρόνια, το 1986, ο δήμαρχος Οινουσσών Αντώνης Σπ. Λαίμος το αναστύλωσε με δωρεά του. Από το 1992 έως και το 2008, το Ίδρυμα «ΛΕΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΑΣΠΑΣΙΑΣ ΛΕΜΟΥ» στήριξε το Πνευματικό Κέντρο σε όλες τις δραστηριότητές του και χορήγησε τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του, όπως παραστάσεις θεάτρου και χορού.

feorgios x laimos aksiotheata

Πώς θα πάτε:

Με πλοίο
Από Πειραιά
Πληροφορίες:
Λιμεναρχείο Πειραιά: 210-4147800
Λιμεναρχείο Οινουσσών 22710 - 55394

Χρήσιμα Τηλέφωνα

Τηλ. Κωδικός : 22710
Δήμος : 55400
Αστυνομικός Σταθμός : 55222
Ιατρείο : 55300
Λιμεναρχείο : 55394