ΛΕΣΒΟΣ - ΜΥΤΙΛΗΝΗ

. Posted in Βόρειο Αιγαίο

Χάρτης

lesvos-map

ΓΕΝΙΚΑ:
Η κατάφυτη από πευκοδάση και ελαιώνες Λέσβος κατοικείται από περίπου 91.000 κατοίκους. Αμέτρητες φυσικές ομορφιές, ένα τέλειο κλίμα και πολλά αξιοθέατα συνθέτουν μια πανέμορφη εικόνα που μένει για πάντα στον επισκέπτη. Η πόλη της Μυτιλήνης, πρωτεύουσα του νησιού  είναι απλωμένη σε εφτά λόφους, και αποτελεί την έδρα του νομού Λέσβου που περιλαμβάνει και τη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο.Τα πανέμορφα Μήθυμνα ή αλλιώς Μόλυβος κατοικούνται από τους αρχαίους χρόνους και είναι η πατρίδα του ποιητή και κιθαρωδού Αρίωνα με τα παραδοσιακά πετρόκτιστα σπίτια, τα πλακόστρωτα και τα αρχοντικά. Φημισμένα είναι τα τοπικά προϊόντα της Λέσβου που δεν πρέπει να παραλείψετε να δοκιμάσετε. Το ελαιόλαδο, το ούζο, το λαδοτύρι, τα αλίπαστα, τα παραδοσιακά γλυκά, αλλά και τα ζυμαρικά και αρτοσκευάσματα.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ - ΑΞIΟΘΕΑΤΑ:
Η παραλία της πόλης της Μυτιλήνης
είναι μία πανέμορφη αμμώδης παραλία με καταγάλανα καθαρά νερά. Είναι η μόνη παραλία του νησιού που θα χρειαστεί να πληρώσετε. Στον χώρο υπάρχουν καφετέριες και ντούζ .

MITILINI

Η παραλία στην πόλη του Μόλυβου, αν και παραλία πόλης δεν μειονεκτεί πουθενά σε σύγκριση με τις υπόλοιπες. Η θάλασσα είναι συνήθως ήρεμη και καθαρή. Η θέα του Κάστρου από το νερό είναι καταπληκτική. Στον χώρο υπάρχουν ελεύθερα ντούζ .


MOLYVOSmolibos

Η ατελείωτη παραλία στα Βάτερα έχει μήκος πάνω από επτά χιλιόμετρα και είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές παραλίες της Ελλάδας. Στην περιοχή λειτουργούν ξενοδοχεία, καφετέριες, και ταβέρνες.

vaterabatera

Η παραλία του Έρεσσου έχει κερδίσει την γαλάζια σημαία από το ευρωπαϊκό συμβούλιο περιβάλλοντος ως η καλύτερη και πιο καθαρή παραλία στην Ελλάδα.

ERESSOSeressos-beach

Ο Άγιος Ισίδωρος είναι παραθεριστικό και τουριστικό κέντρο της νοτίου Λέσβου και συνάμα ο νοτιότερος οικισμός του νησιού. Βρίσκεται 1 χλμ. νότιο-ανατολικά από το Πλωμάρι και 41 χλμ. νότιο-δυτικά από τη Μυτιλήνη.Έχει μεγάλη αμμώδη παραλία με όμορφα κρυστάλλινα νερά και με ιδιαίτερα μεγάλη τουριστική κίνηση τους καλοκαιρινούς μήνες.

AGIOS ISIDORASagiosisidoros

Η αμμουδιά της Μελίντας είναι 48χμ νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας. Είναι μια πλατιά παραλία με καθαρή χρυσή άμμο και διάφανα θαυμάσια νερά. Καταλύματα, ταβέρνες και καφέ υπάρχουν στα γειτονικά χωριά Παλαιόχωρι και Δρώτα, και στην μικρή πόλη Πλωμάρι.

MELINTAmelinda

Αυτή η φαρδιά, εξοπλισμένη αμμουδιά είναι ένα μεγάλο τουριστικό θέρετρο που βρίσκεται 55 χμ βορειοδυτικά της πρωτεύουσας, μπροστά στο χωριό με το ίδιο όνομα Πέτρα. Ομπρέλες, ξαπλώστρες, ντους και δοκιμαστήρια είναι διαθέσιμα στην παραλία, όπως και διάφορα εστιατόρια και ταβέρνες, Ωραία καταλύματα, και άλλες ταβέρνες και καφέ βρίσκονται στο χωριό.

PETRApetra beach

Αυτή η αμμουδιά βρίσκεται 50χμ δυτικά της Λέσβου, λίγα χιλιόμετρα βόρεια του χωριού Πολιχνίτος. Έχει θαυμάσια λεπτή άμμο και κρυσταλλένια νερά και βρίσκεται δίπλα στις θερμές πήγες του Άγιου Ιωάννη. Καταλύματα, ταβέρνες και καφέ είναι διαθέσιμα στο διπλανό χωριό.

SKALA POLIXNITOYpolixnitou skala

Αυτή η αμμουδιά απλώνεται στην άκρη του κρυμμένου όρμου με το ίδιο όνομα, 44χμ βορειοδυτικά της πρωτεύουσας. Είναι ένα δημοφιλές θέρετρο με ομπρέλες και ξαπλώστρες στην παραλία, αλλά και διάφορες ταβέρνες και καφέ. Η άμμος είναι απαλή και τα νερά ρηχά. Περισσότερα παραλίες βρίσκονται γύρω από τον κόλπο της Καλλονής. Ωραία καταλύματα, και άλλες ταβέρνες και καφέ βρίσκονται στο χωριό της Καλλονής.

Kalloni-Paraliakalloni-beach

Πώς θα πάτε

Στην Λέσβο θα φτάσετε:
Αγία Ερμογένη

Με αεροπλάνο
Από Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Πληροφορίες:
Αεροδρόμιο Αθηνών "Ελευθέριος Βενιζέλος" 210-3530000
Αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης "Μακεδονία" 2310-368311
Αεροδρόμιο Μυτιλήνης 22510 - 61490
Το αεροδρόμιο της Λέσβου "Οδυσσέας Ελύτης" απέχει από τη Μυτιλήνη 8χλμ.

Με πλοίο
Από Πειραιά, Λαύριο, Βόλο, Θεσσαλονίκη και Καβάλα
Πληροφορίες:
Λιμεναρχείο Πειραιά: 210-4147800
Λιμεναρχείο Καβάλας 2510 - 223716
Λιμεναρχείο Λαυρίου 22920- 25249
Λιμεναρχείο Βόλου 24210- 28888
Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης 2310-531505
Λιμεναρχείο Μυτιλήνης 22510 - 40827

Από τη Λέσβο για άλλους προορισμούς:

Με αεροπλάνο: Για Ελευθέριος Βενιζέλος, Θεσσαλονίκη, Λέσβο, Σάμο, Χίο και Ρόδο.
Τηλέφωνα:
ΟΑ Μυτιλήνης 22510-28659,
Αεροδρόμιο Μυτιλήνης 22510-61490.

Με πλοίο: Από τη Μυτιλήνη δρομολόγια για Πειραιά, Λαύριο, Βόλο, Θεσσαλονίκη Καβάλα, Αγ. Ευστράτιο, Ικαρία, Φούρνους, Λήμνο, Σάμο, Χίο, Αλεξανδρούπολη, Σαμοθράκη, Νάξο και Πάρο.
Από το Σιγρί για Λαύριο, Καβάλα, Λήμνο και Ψαρά.
Τηλέφωνο: Λιμεναρχείο Μυτιλήνης 22510-40827.

Χρήσιμα Τηλέφωνα

Τηλ. Κωδικός 22510

Αστυνομία          29900
Τουριστική Αστυνομία   22776
Γενικό Νοσοκομείο   43777
Λιμεναρχείο       40827
Αεροδρόμιο       61490
Τροχαία              22030
Δήμος                28501