ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ

. Posted in Βόρειο Αιγαίο

Χάρτης

map AGIOS EUSTRATIOS

ΓΕΝΙΚΑ:
Ο Αγιος Ευστράτιος βρίσκεται στα Ν-ΝΔ της Λήμνου και είναι ένα μικρό νησί, το τρίτο σε έκταση του Ν. Λέσβου. Εχει γραφικές αμμουδιές, πολλά σπήλαια και ξωκλήσια και είναι ιδανική λύση για όσους προτιμούν τις ήρεμες διακοπές.Μεγάλο μέρος της ακτογραμμής αποτελείται από απόκρημνους βράχους με σπηλιές στις οποίες βρίσκουν καταφύγιο οι μεσογειακές φώκιες, καθώς η περιοχή αποτελεί συνέχεια του θαλασσίου πάρκου των Β. Σποράδων.Ο Άγιος Ευστράτιος αποκτά μόνο φίλους και οι επισκέπτες εκφράζονται με τα καλύτερα λόγια για τις ομορφιές του νησιού.Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την αλιεία και την κτηνοτροφία και λιγότερο με τη γεωργία.Ένα μεγάλο μέρος της γης του νησιού εξακολουθεί να ανήκει στα Αγιορείτικα μοναστήρια, στις Μονές της Μεγίστης Λαύρας, του Διονυσίου, του Καρακάλλου, που τη νοικιάζουν στους ντόπιους.Οι όμορφες και καθαρές παραλίες είναι που προσελκύουν τους ξένους,οι οποίοι βρίσκουν πάντα φρέσκα ψάρια και εξαιρετικής ποιότητας τυρί.Η πρόσβαση στις περισσότερες παραλίες γίνεται με βάρκες: στον Άγιο Αντώνιο, στο Τραγάρι, στο Λιδαριό, στα Γουρνιά, στην Παναγιά, στο Καλάμι.Στο νησί υπάρχουν μικρές πανσιόν κι ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες και καφέ - μπαρ. Τακτική συγκοινωνία συνδέει το νησί με τη Λήμνο.Φημίζεται για τα γλυκά σαν κάστανα βελανίδια του και το 15Αύγουστο γίνεται πανηγύρι με αρνί κοκκινιστό και πατάτες, φαγητό- σπεσιαλιτέ του νησιού.

agios dimitrisag dimitrisagios antonis

ΠΑΡΑΛΙΕΣ-ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Οι περισσότερες παραλίες βρίσκονται στη δυτική πλευρά του νησιού. Όσοι δεν διαθέτουν κάποιο μεταφορικό μέσο θα αρκεστούν στην παραλία του οικισμού, η οποία διαθέτει ομπρέλες, ντουζιέρες και καμπίνες για αλλαγή ρούχων. Ξεκινώντας από τον οικισμό και κατευθυνόμενοι νότια η πρώτη παραλία που συναντάμε είναι του Αγίου Αντωνίου (5χλμ.). Ο χωματόδρομος που οδηγεί σε αυτήν ξεκινά λίγο πριν το τέρμα της ασφάλτου, είναι βατός (θέλει λίγη προσοχή στην κατηφόρα πριν το ξωκκλήσι του Αγίου Αντωνίου), αλλά σταματά περίπου διακόσια μέτρα από την παραλία. Πρόκειται για μία μικρή παραλία με άμμο και βότσαλα και πολύ κοντά βελανιδιές που εξασφαλίζουν σκιά.

alonitsiagios dimitrios

Η επόμενη παραλία είναι ο Άγιος Δημήτριος (6χλμ).Η πρόσβαση εκεί είναι πολύ πιο εύκολη, γι’ αυτό και συγκεντρώνει το μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών. Η παραλία είναι αμμουδερή, αρκετά μεγάλη και με πολλές βελανιδιές. Οι γειτονικές ακτές είναι βραχώδεις και ενδείκνυνται για υποβρύχιο ψάρεμα.Νότια του Άη Δημήτρη βρίσκεται η παραλία Τρηγάρη ("του Ρηγάρη"),επίσης αμμουδερή, αλλά μικρότερη από την προηγούμενη. Μπορείτε να φτάσετε εκεί μόνο με τα πόδια αφήνοντας το αυτοκίνητό σας λίγο πριν το τέλος του δρόμου προς Άγιο Δημήτριο (αριστερά σας θα δείτε κάτι χαλάσματα και αμέσως μετά ένα πέτρινο αλώνι, από όπου ξεκινά το μονοπάτι για την παραλία).

alonitsi2alonitsi1

Λίγο μακρύτερα (8,5 χλμ.) βρίσκονται οι παραλίες Φτελιό και Λιδαριό. Ο δρόμος που οδηγεί εκεί ξεκινά από τον κεντρικό χωματόδρομο (1,5 χλμ.) μετά την άσφαλτο, είναι βατός και μετά από απόσταση τριών περίπου χιλιομέτρων διακλαδίζεται αριστερά προς Φτελιό και δεξιά προς Λιδαριό. Ο δρόμος προς το Φτελιό καταλήγει σε μία αμμουδερή παραλία αρκετά μεγάλη, χωρίς ωστόσο εύκολη πρόσβαση σε σκιά. Είναι επίσης καλό μέρος για υποβρύχιο ψάρεμα.Αν ακολουθήσετε την κατεύθυνση προς Λιδαριό μετά από πεντακόσια περίπου μέτρα θα διαπιστώσετε ότι ο δρόμος φτάνει σε μια ρεματιά. Εκεί θα αφήσετε το αυτοκίνητό σας και θα συνεχίσετε προς την παραλία με τα πόδια για άλλα πεντακόσια μέτρα. Η παραλία είναι αμμουδερή και μεγαλύτερη από τις προηγούμενες, κατά την άποψή μας, η ομορφότερη παραλία του νησιού.

trigaritripitilidario

Αρκετά νοτιότερα υπάρχουν ακόμη δύο παραλίες, του Φράγκου και η Τρυπητή. Η παραλία του Φράγκου είναι μια μικρή αμμουδερή παραλία, στον ομώνυμο όρμο, με πολύ όμορφα βράχια στις δυο της πλευρές. Ο δρόμος που οδηγεί εκεί είναι στα τελευταία μέτρα του δύσβατος (αν δε διαθέτετε όχημα εκτός δρόμου σταματήστε λίγο ψηλότερα).Η παραλία της Τρυπητής είναι παρόμοιας μορφολογίας, αλλά μεγαλύτερη. Κι εδώ πρέπει να αφήσετε ψηλότερα το αμάξι σας, πριν το μαντρί του Μπλέτσου, και να κατέβετε με τα πόδια στην παραλία.

fteliofragkou

Τέλος υπάρχει ακόμη μία παραλία, το Αλονίτσι, η μεγαλύτερη του νησιού στη βορειοανατολική του πλευρά (7 χλμ.). Ο δρόμος που οδηγεί εκεί είναι βατός αλλά σταματά διακόσια περίπου μέτρα πριν την παραλία. Είναι αμμουδερή, μεγάλη σε μήκος με ρηχά και διαυγή νερά.Απέναντι σε απόσταση μισό ναυτικό μίλι βρίσκεται η βραχονησίδα Βέλια. Ενώ είναι πολύ κοντά, μην αποπειραθείτε να φτάσετε εκεί κολυμπώντας, γιατί μεταξύ της παραλίας και της βραχονησίδας υπάρχει ύφαλος και δημιουργείται ισχυρότατο ρεύμα που υπάρχει κίνδυνος να σας παρασύρει. Από το νότιο άκρο της η ακτή γίνεται βραχώδης και συνεχίζει έτσι μέχρι την επόμενη παραλία (Νεράκι). Η περιοχή είναι δημοφιλής στους ψαροντουφεκάδες, αλλά για τους λόγους που προαναφέραμε απαιτείται μεγάλη προσοχή.Όσοι διαθέτετε σκάφος μπορείτε να επισκεφτείτε και άλλες μικρότερες παραλίες που δεν προσεγγίζονται διαφορετικά. Επίσης, αν ασχολείστε με το υποβρύχιο ψάρεμα, να έχετε υπόψη σας ότι καλοί ψαρότοποι υπάρχουν γύρω από τις βραχονησίδες Δώδεκα Απόστολοι, Δασκαλιό και Βέλια.

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ:

Με πλοίο
Από Λαύριο, Αλεξανδρούπολη
Πληροφορίες:
Λιμεναρχείο Λαυρίου: 22920 - 25249
Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης: 25510 - 26468
Λιμεναρχείο Αγίου Ευστρατίου: 22540 - 93393

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ:

Τηλ. Κωδικός               22540

Αστυνομικός Σταθμός     93201
Ιατρείο                              93222
Λιμενικός Σταθμός          93393