Κυκλάδες

. Posted in Κυκλάδες

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα νησιών που αποτελείται από τη Θήρα, τη Θηρασιά, το Ασπρονήσι, τη Παλιά και τη Νέα Καμένη.Τα γραφικά χωριά, τα στενά πλακόστρωτα δρομάκια, οι μικρές πλατείες και οι εκκλησίες τους θα σας εντυπωσιάσουν. Τα περισσότερα τουριστικά συγκροτήματα έχουν θέα προς το ηφαίστειο που ειδικά την ώρα της δύσης του ηλίου που σας μαγεψεί! Αυτό που χαρακτηρίζει το νησί είναι οι έντονοι ρυθμοί ζωής. Εξάλλου, είναι ένα από τα κοσμικότερα και πιο ανεπτυγμένα τουριστικά νησιά της Ελλάδας.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Φήρα

   

Είναι η πρωτεύουσα της Σαντορίνης και μία από τις ωραιότερες πόλεις της Ελλάδας. Κτισμένη σε μια εντυπωσιακή τοποθεσία στην κορυφή των απότομων βράχων σε υψόμετρο 260 μ. είναι οικοδομημένη με την παραδοσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική.
Τα Φηρά απέχουν 10 χλμ περίπου από το λιμάνι του νησιού. Στα πολυσύχναστα σοκάκια της θα συναντήσετε πολλά εμπορικά καταστήματα, καφετέριες και εστιατόρια.

Φηροστεφάνι

 

Στο υψηλότερο σημείο της πρωτεύουσας είναι κτισμένο το Φηροστεφάνι. Ο τελευταίος και γραφικότερος οικισμός της πόλης, διαθέτει καταπληκτική θέα. Εδώ θα απολαύσετε ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα της Σαντορίνης. Η περιοχή έχει εξελιχθεί και διαθέτει πολυτελή ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφετέριες και νυχτερινά κέντρα

 

 

 

Ημεροβίλγι

Ένα από τα χωριά που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε είναι το Ημεροβίγλι. Είναι κτισμένο σε μια προνομιακή θέση, στο υψηλότερο σημείο της θηραϊκής καλντέρας, σε υψόμετρο 300 μ. και ανάμεσα στα Φηρά και την Οία. Ο γραφικός οικισμός του έχει χαρακτηριστεί διατηρητέος και είναι ιδανικός για ρομαντικές βόλτες. Στο Ημεροβίλγι θα δείτε τα ερείπια του ενετικού κάστρου «Σκάρος» (εικόνα 6) που έκτισε ο Μάρκος Σανούδος και χρησιμοποιούνταν ως παρατηρητήριο την εποχή της ενετοκρατίας. Το μονοπάτι που ξεκινάει από το Σκάρο οδηγεί στο εκκλησάκι της Θεοσκέπαστης(εικόνα 7), το οποίο είναι κτισμένο στην άκρη ενός βράχου και διαθέτει μοναδική θέα προς τα ηφαιστειογενή νησάκια Παλιά και Νέα Καμένη.

ΜΟΥΣΕΙΑ

Μουσείο Προϊστορικής Θήρας

Το Μουσείο Προϊστορικής Θήρας φιλοξενεί ευρήματα που προέρχονται από τις ανασκαφές της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας στο Ακρωτήρι, από τις παλαιές ανασκαφές του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στη θέση Ποταμός, από τις ανασκαφές της ΚΑ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων σε διάφορες θέσεις της Θήρας, από περισυλλογές και παραδόσεις. Με την έκθεση γίνεται μια προσπάθεια να σκιαγραφηθεί η πορεία της Θήρας στους Προϊστορικούς χρόνους μέσω επιλεγμένων ευρημάτων από τις χιλιάδες που υπάρχουν στις αποθήκες, μια πορεία δυναμική και δημιουργική που κατέστησε το νοτιότερο νησί των Κυκλάδων ένα από τα σπουδαιότερα αιγαιακά κέντρα κατά τον 18ο και 17ο αιώνα π.Χ.

Το Μουσείο μπορεί να θεωρηθεί ως προέκταση του αρχαιολογικού χώρου του Ακρωτηρίου, αφού στεγάζει τις τοιχογραφίες αλλά και τα κινητά ευρήματα του αστικού αυτού κέντρου στην περίοδο της μεγάλης ακμής του (17ος αι. π.Χ.). Παράλληλα φιλοξενεί ευρήματα από πολλές άλλες θέσεις της Θήρας που χρονολογούνται από την 5η χιλιετία π.Χ. (Νεώτερη Νεολιθική περίοδος) ως τον 17ο αι. π.Χ. και δείχνουν το πέρασμα των ποικίλων πολιτισμών από το Αιγαίο σε μια μακρά περίοδο της προϊστορίας. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι όλα τα εκθέματα είναι σε εξαιρετική κατάσταση διατήρησης.

Η μόνιμη έκθεση του μουσείου στεγάζεται στο δεύτερο όροφο του κτιρίου (τρίτη στάθμη), εμβαδού 600 τ.μ., ενώ ο πρώτος όροφος (δεύτερη στάθμη) στεγάζει περιοδικές εκθέσεις, που παρέχουν τη δυνατότητα να ανακυκλώνεται το πολυπληθές υλικό των αποθηκών που καταλαμβάνουν το ισόγειο του κτιρίου (πρώτη στάθμη).


Ναυτικό Μουσείο Οίας

Είναι από τα λιγοστά στο χώρο του Αιγαίου. Με πλούσιο υλικό προσπαθεί να τεκμηριώσει στον επισκέπτη τη ναυτική ιστορία της Σαντορίνης, ειδικά κατά τη διάρκεια της μεγάλης ακμής της τον 19ο αιώνα που τα Σαντορινιά ιστιοφόρα διέσχιζαν όλη την ανατολική Μεσόγειο από τη Μαύρη θάλασσα μέχρι την Αίγυπτο, μεταφέροντας είτε θηραική γη για τις ανάγκες της διάνοιξης της διώρυγας του Σουέζ, είτε Visanto, το ξακουστό Σαντορινιό κρασί που για πολλά χρόνια χρησιμοποιούσαν οι ορθόδοξες εκκλησίες της Ρώσικης αυτοκρατορίας για τη Θεία Μετάληψη.

Ένας ναυτικός ο ο καπετάνιος Αντώνης Δακορώνιας το 1951 είχε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία του Ναυτικού Μουσείου. Σήμερα το μουσείο στεγάζεται σε ένα θαυμάσια διατηρημένο παραδοσιακό καπετανόσπιτο της Σαντορίνης του 19ου αιώνα δωρεά της Οιάτισσας Ντίνας Μανωλέσσου Μπιρμπίλη. Στα εκθέματα του το μουσείο περιλαμβάνει ακρόπρωρα, άγκυρες, και διάφορα μικροαντικείμενα καθημερινής χρήσης στα ιστιοφόρα του τότε. Σκάλιστες ναυτικές κασέλες, εξάντες, μοντέλα και υδατογραφίες παλιών και νέων πλοίων, εργαλεία και σχέδια από τους Σαντορινιούς ταρσανάδες , στολές και εργαλεία των τοπικών μαστόρων ναυπηγών. Επίσης παρουσιάζονται σπάνια έγγραφα, βιβλία, χάρτες, ναυλοσύμφωνα, προικοσύμφωνα, διαθήκες ναυτικών και πολλές φωτογραφίες.
 
Ίδρυμα Θήρας Πέτρος Μ. Νομικός
 
Εδώ εκτίθενται οι τριδιάστατες φωτογραφικές αναπαραγωγές των τοιχογραφιών του Ακρωτηρίου, σε φυσικό μέγεθος.
Έτσι ο επισκέπτης της Σαντορίνης μπορεί να θαυμάσει σχεδόν όλες τις τοιχογραφίες του Ακρωτηρίου και είναι μοναδική ευκαιρία να παρατηρηθούν στο σύνολό τους. Ο Πέτρος Μ. Νομικός χρηματοδότησε την κατασκευή αναπαραγωγών των τοιχογραφιών, τις οποίες στη συνέχεια δώρισε στο Ίδρυμα Θήρας "Πέτρος Μ. Νομικός". Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά ρεαλιστικό και επιτρέπει στους επιστήμονες και το ευρύ κοινό να απολαύσουν έργα τέχνης που συχνά παραμένουν αποθηκευμένα για λόγους ασφαλείας.
 
 
 
ΠΑΡΑΛΙΕΣ
 
 
ΠΕΡΙΣΣΑ
Είναι η πιο γνωστή παραλία της Σαντορίνης και έχει μήκος 7 χλμ.περίπου. Βρίσκεται νοτιοανατολικά του νησιού και έχει κατάμαυρη άμμο, καθαρά βαθιά νερά, πλήρως οργανωμένα beach bars και ταβέρνες ακριβώς πάνω στη θάλασσα. Ακόμα διαθέτει οργανωμένο Camping, Mediterranean Dive Club, ιππασία κατά μήκος της παραλίας και μια ποικιλία από θαλάσσια σπορ για όλα τα γούστα. Στη συνέχεια της παραλίας της, τον Περίβολο, θα απολαύσετε μια απο τις πιο μαγευτικές θέες στο Αιγαίο κατά τις νυχτερινές ώρες.
 
ΠΕΡΙΒΟΛΟΣ
Το πιο όμορφο παραλιακό κομμάτι που ενώνει το βουνό στην αρχή της Περίσσας και τα ρηχά νερά προς το τέλος του Αϊ Γιώργη. Έχει πεντακάθαρα νερά, μαλακή μαύρη άμμο, πολλά εστιατόρια και beach bars με υπέροχες μουσικές και χώρους chill out πάνω στην άμμο. Καλό θα ήταν ν΄αφήσετε το αμάξι σε κάποιο σημείο της παραλίας, όπου υπάρχουν ελεύθερα πάρκινγκ παντού και να περπατήσετε τον παραλιακό δρόμο παράλληλα με τη θάλασσα, απολαμβάνοντας το φυσικό τοπίο. Μην εκπλαγείτε αν δείτε κάποιο γάμο να τελείτε την ώρα του ηλιοβασιλέματος!
 
 
ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Στο τέρμα της παραλίας του Περίβολου, για όσους προτιμούν περισσότερη ησυχία είναι η παραλία του Αγίου Γεωργίου. Πεντακάθαρη, με μαύρη άμμο, βατή για όλους, χωρίς όμως ομπρέλες και ξαπλώστρες. Άν συνεχίσετε νότια με τα πόδια θα βρεθείτε στη παραλία της Βλυχάδας.
 
ΒΛΥΧΑΔΑ
Έχεις την αίσθηση ότι βρίσκεσε σε ταινία επιστημονικής φαντασίας καθώς το σεληνιακό τοπίο, τα ηφαιστειακά βράχια και η εξωτική ατμόσφαιρα σε κάνουν να το πιστεύεις έντονα. Με πρόσβαση από τη στροφή μετά το Μεγαλοχώρι ή και ερχόμενοι από τον Αϊ Γιώργη στο τέρμα του Περίβολου, η παραλία της Βλυχάδας αποτελεί έναν προορισμό για όσους προτιμούν κάτι πιο απομονωμένο. Έχουν προστεθεί κάποιες ξαπλώστρες και ομπρέλλες στην αρχή της παραλίας τα τελευταία χρόνια, χωρίς όμως να επηρεάζουν το τοπίο. Η ξύλινη καντίνα στην είσοδο του παλιού εργοστασίου τομάτας Νομικός είναι πλήρως εξοπλισμένη με τα απαραίτητα για μια πολύωρη παραμονή στη παραλία, όμως αν είναι να πάτε προς το τέλος της παραλίας, προμηθευτείτε τα απαραίτητα από πριν. Στη Βλυχάδα, τέλος, θα βρείτε και 2-3 ψαροταβερνάκια με θέα το πέλαγος.
 
ΚΟΚΚΙΝΗ ΠΑΡΑΛΙΑ
Πολύ κοντά στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου, μπορείτε να αφήνετε το αυτοκίνητό σας στο ανοιχτό πάρκινγκ ή να κατεβείτε στη στάση του λεωφορείου που υπάρχει εκεί και ξεκινάτε μια 2λεπτη περίπου ανάβαση και κατάβαση για ν’ αντικρίσετε μια υπέροχη ηφαιστειακή παραλία. Σκούρα μπλε νερά, δύο καντίνες για τα απαραίτητα και ελάχιστες ομπρέλες είναι τα συστατικά αυτού του μέρους. Η πρόσβαση γίνεται και με καραβάκι από το Ακρωτήρι.
 
ΚΑΜΑΡΙ

Η δημοφιλέστερη παραλία του νησιού έχει μήκους περίπου 5χλμ. και είναι πλήρως εξοπλισμένη. ιδιαίτερα αγαπητή σε τουρίστες όλων των ειδών και με δύο δυνατά σημεία: το Μέσα Βουνό της Αρχαίας Θήρας(εικονα 18) που δεσπόζει στο νότιο μέρος της παραλίας και τα αεροπλάνα που πετούν σε απίστευτα κοντινή απόσταση από το νερό και πάνω από τα κεφάλια των λουόμενων καθώς το αεροδρόμιο ξεκινάει στο τέλος των σπιτιών! Δεν πρέπει να παραλείψετε να κάνετε μια επίσκεψη στην Αρχαία Θήρα. Παρόλο που δεν είναι διάσημη, όπως ο αρχαιολογικός χώρος στο Ακρωτήρι, είναι μοναδική σαν τόπος και από το αρχαίο της θέατρο βλέπεις μόνο την απεραντοσύνη του Αιγαίου.
 
ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ

ΤΟΠΙΚΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ

ΚΤΕΛ Τηλ 22860 254042
Ταξί Τηλ 22860 22555 Τηλ 22860 23951

Ακτοπλοϊκά δρομολόγια
Λιμεναρχείο Σαντορίνης Τηλ 22860 22239

Αεροπορικά δρομολόγια
Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας Τηλ 22860 28400

Ολυμπιακή Αεροπορία Τηλ 22860 31525

Aegean Airlines Τηλ 22860 28500


ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΡΟIΣΤΟΡΙΚΗΣ ΘΗΡΑΣ
Φηρά, Τ.Κ. 84700, Θήρα
Τηλ:22860 23217

ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΙΑΣ
Τηλέφωνο: 22860 71156